Sezon na zdrowie przez cały rok!

Sezon na zwiedzanie atrakcji turystycznych został już oficjalnie otwarty, ale ciągle trapi nas inny temat – sezonu na dbanie o zdrowie. Oczywiście w ramach dbania o kondycję fizyczną uprawiamy sporty, jednak jak zadbać o zdrowie jeszcze lepiej?


Odpowiedź jest prosta – zdrowa żywność to drugi, obok aktywności fizycznej, klucz do zdrowego ciała. I taką żywność – świeżą, robioną w domowych warunkach, bez ulepszaczy, konserwantów i tony chemii, z własnoręcznie wyprodukowanych surowców można nabyć podczas organizowanych każdego miesiąca przy serowarni Sery Lutomierskie z Gór Sowich Targów Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika. Bo to właśnie tu, w Górach Sowich powstaje doskonały ser, który wpisał się już w tradycję tego regionu.

Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika odbywają się, tradycyjnie już, w każdą trzecią niedzielę miesiąca, czyli w najbliższym czasie będzie to 19 czerwca, 17 lipca i 21 sierpnia. Targi to idealna okazja by nabyć wszystkie wyroby produkowane bezpośrednio w gospodarstwie oraz dodatkowo – produkty pochodzące od innych, lokalnych wytwórców. Produkty z serowarni “Sery Lutomierskie z Gór Sowich” kupić można również w naszym sklepie on-line. Spośród zakwasów, przecierów, syropów, soków, dżemów, powideł, masła, jogurtów, maślanek i przede wszystkim różnego rodzaju serów, na pewno każdy z Was znajdzie coś dla siebie. Targi to najbardziej pachnące i najbardziej zdrowe wydarzenie w okolicy!

Zdrowie i nowe doświadczenia

Jednak serowarnia to nie tylko targi. To również organizowane przez właścicielki Warsztaty Warzenia Sera na Wesoło. Od 28 czerwca do końca sierpnia warsztaty organizowane będą codziennie od wtorku do soboty o godzinie 11.00 i godzinie 15.00. Warsztaty są doskonałą okazją do odbycia sentymentalnej podróży – w końcu mleko to tutejszy skarb, który przypomina smak dzieciństwa!

W trakcie warsztatów nauczymy się kolejnych etapów warzenia sera, tego jak wygląda praca w serowarni, odbędziemy spacer po gospodarstwie, a na koniec czekać będzie poczęstunek na bazie wyrobów z gospodarstwa, czyli tradycyjne śniadanie u rolnika, złożone z wypiekanego na miejscu pieczywa, serów, masła czy maślanki wyrabianej w serowarni oraz przetworów stworzonych z owoców z pobliskiego sadu.

W warsztatach uczestniczyć mogą grupy, osoby indywidualne i rodziny z dziećmi. Ta forma szczególną radość sprawia seniorom i dzieciom, które bardzo angażują się w zajęcia,
Najpierw trzeba przygotować mleko, pokroić skrzep oraz ręcznie odciągnąć serwatkę po to, by na koniec osiągnąć efekt w postaci własnoręcznie uwarzonego sera. A to przecież prawdziwy powód do dumy!

Jeśli więc szukacie miejsca, w którym chcielibyście przeżyć na nowo swoje dzieciństwo, albo jeśli chcecie spróbować czegoś zupełnie nowego, przy okazji zaszczepiając w sobie miłość do dobrego i zdrowego jedzenia, to drzwi Serowarni w Lutomierzu stoją otworem. Nie przegapcie tej okazji!


Opublikowano w Blog