
Gdy na dworze coraz zimniej, ale pięknie i kolorowo, zwłaszcza w górach, warto pomyśleć o wyjeździe, który będzie odpowiedni na tę porę roku. Nauczyciele, planujacy wycieczki szkolne szukają miejsc, w których uczniowie nie będą się nudzili. Manufaktura sera w Lutomierzu w Górach Sowich to miejsce niezwykłe, z tradycjami, pyszne i pachnące. I nie ma w nim czasu na nudę!
Po pierwsze okolice Lutomierza są malownicze i mają niepowtarzalny urok. Po drugie – już samo usytuowanie serowarni w zabytkowych XVIII-wiecznych kamiennych budynkach, może zrobić wrażenie. Klimat tego miejsca jest wyjątkowy, trochę tajem,niczy. Dlatego warto je odwiedzić, spróbować niezwykłych serów i innych regionalnych produktów oraz poznać tajniki serowarstwa, a nawet zmierzyć się z własnoręcznym wyrobem sera.
Cenione i zdrowe produkty
Sery lutomierskie to jeden z najbardziej znanych i cenionych produktów Dolnego Śląska. Najważniejsze są naturalne produkty. Mleko krowie jest najwyższej jakości, podpuszczka mikrobiologiczna, a sól niejodowana, dodaje się także zioła. Do serów dodaje się czarnuszkę, kozieradkę, czosnek, bazylię, pokrzywę, a także orzechy. Wytwarza się tu również sery dojrzewające. Jeden z najbardziej znanych produktów manufaktury to gouda świeża z ziołami – czarnuszką, kozieradką, bazylią, czubrycą zieloną, czosnkiem, żurawiną. Miejscowy sklepik oferuje także inne naturalne wyroby z własnego gospodarstwa, takie jak nabiał, marynaty warzywne, prażona soja czy sałatka z uprawianego tu pasternaku. Prawdziwa rzadkość i wielki powrót na stoły tego zapomnianego już nieco warzywa.
Dzieci zobaczą zwierzęta gospodarskie
Uczniowie odwiedzający serowarnię i jej otoczenie, poznają specyfikę rolniczych terenów i prowadzonych na nich upraw, takich jak pszenica, jęczmień, kukurydza, buraki i wspomniany już wcześniej pasternak. Na miejscu można też zobaczyć zwierzęta zagrodowe, co dla dzieci jest niebywałą atrakcją – krowy, byki, kozy. Dzięki wizycie w Lutomierzu uczestnicy wycieczki szkolnej poznają też dziedzictwo kulturowe tego regionu, ponieważ gospodarstwo stanowią zabytkowe zabudowania dworskie. Wśród zachowanych obiektów są stodoła oraz obora ze żłobami i kolumnami z piaskowca.
Jak powstaje ser?
Warzenie sera na wesoło – to propozycja dla wszystkich, którzy lubią ser oraz ciekawe spędzanie wolnego czasu. To dobra propozycja na wycieczkę szkolną nie tylko dlatego, że warsztaty to zabawa i edukacja w jednym. Jeżeli aura nie sprzyja, wyjazd i tak będzie udany! Uczestnicy poznają pracę w serowarni, dowiedzą się jak powstaje ser. Dostaną „śniadanie u rolnika”, przygotowane z produktów wytworzonych w gospodarstwie należącym do serowarni oraz od miejscowych rolników. W programie jest także zwiedzanie zabytkowych zabudowań i gospodarstwa rolnego. Uczestnicy warsztatów biorą udział w procesie przygotowania mleka, poprzez krojenie i odciąganie ręcznie serwatki. Każdy z uczestników otrzymuje swoją formę do wyrobu sera, wybiera zioła i może zacząć wyrabiać własny ser. Możliwość spróbowania wszystkich wyrobów – serów podpuszczkowych z czarnuszką, kozieradką, czosnkiem i innymi ziołami oraz masła, maślanki, mleka oraz powideł, syropów i innych przetworów z domowej spiżarni – to kolejna atrakcja.
Sklep z naturalnymi wyrobami
Wszystkich miłośników zdrowego jedzenia – dobrego sera oraz wszelakich przetworów mlecznych i owocowych zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu, zarówno tego w naszej siedzibie w Lutomierzu, jak i sklepu internetowego.