Warsztaty serowarskie

Przydomowa serowarnia w Lutomierzu zaprasza dzieci, młodzież oraz miłośników serów do udziału w warsztatach.

WARSZTATY WARZENIA SERA NA WESOŁO

Certyfikowana Zagroda Edukacyjna Pasternak przynależy do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych.

Warsztaty organizowane są codziennie, z dwudniowym wyprzedzeniem dla osób indywidualnych i dwutygodniowym dla grup zorganizowanych. To wspaniały pomysł na aktywne spędzenie czasu dla turystów, rodzin z dziećmi, grup zorganizowanych czy też, po prostu, miłośników sera. Zadzwoń, umów się - nauczymy Cię warzyć własny ser!

Kontakt w sprawie warsztatów:
  Justyna 731 673 321
  justyna.serylutomierskie@op.pl

“WARSZTATY WARZENIA SERA NA WESOŁO” składają się z III głównych części:

I. Zapoznanie się z pracą w serowarni. Warzenie sera.

Uczestnicy otrzymują odpowiednią czystą odzież ochronna, zostają poinstruowani o zasadach zachowania higieny pracy. Wspólnie rozpoczynamy proces przygotowania mleka, kroimy skrzep, odciągamy ręcznie serwatkę. Każdy z uczestników otrzymuje swoją formę, wybiera zioła i wyrabia ser.

II. Degustacja wyrobów (nie tylko mlecznych).

Dajemy możliwość spróbowania wszystkich naszych wyrobów: serów podpuszczkowych z czarnuszka, kozieradka, czosnkiem, innymi ziołami, masła, maślanki, surowego mleka oraz powideł, syropów, przetworów z domowej spiżarni.

III. Zwiedzanie gospodarstwa, czyli wejście do obory, stajni, stodoły

Przejście do pomieszczeń gospodarczych oraz wyjście na zagrodę, skad roztacza się cudowna panorama Gór Sowich oraz Bardzkich. W stadzie są zarówno małe cielaki jak i duże byki (największy waży ok. 800kg) oraz krowy – wszystkie zwierzęta można z bliska zobaczyć.

Zabawa i edukacja w jednym!

Uczestnicy wszystkimi zmysłami poznają pracę w serowarni, czują mleko, dotykają ziarno serowarskie, smakują wyrobów mlecznych, słyszą jak wyją krowy!

Odpowiadamy na pytania: Jak powstaje dobry ser? Z czego wytwarza się masło? Co to jest maślanka?

Ofertę kierujemy do dzieci i młodzieży oraz dorosłych.
Zapraszamy grupy szkolne, turystów, rodziny z dziećmi oraz amatorów serów, którzy będą mieli okazję zobaczyć jak powstaje dobry ser. Zapraszamy także młodych ludzi szkolących się w zawodach związanych z gastronomią: technologów żywienia, kucharzy, hotelarzy, kelnerów…

POZNAJ REGION OD KUCHNI!

Maksymalna ilość uczestników to 50 osób. Zapraszamy także gości indywidualnych. Warsztaty serowarskie odbywają się codziennie z tygodniowym wyprzedzeniem.

Cena: 60 zł za osobę, dzieci do lat 4 – bezpłatnie, możliwość zakupu obiadu, w przypadku grup szkolnych i przedszkolnych cena podlega negocjacji. W ofercie m.in. udostępnienie grilla, zupa lub pełny zestaw obiadowy (także wegetariański).

O naszych Warsztatach warto poczytać na stronie lokalnej fundacji Dolnośląski Warsztat: TUTAJ

Ogólnopolska Sieć Zagród Edukacyjnych

jest prowadzona przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie. Sieć służy upowszechnieniu idei edukacji w gospodarstwie rolnym oraz promocji działalności gospodarstw edukacyjnych.

Celem działania sieci jest:

1. Podniesienie prestiżu zawodu rolnika i upowszechnienie  wiedzy na temat pochodzenia żywności,

2. Różnicowanie pozarolniczej działalności na obszarach wiejskich,

3. Zachowanie dziedzictwa kulturowego wsi.

Więcej informacji na ten temat tutaj.

Skorzystaj z oferty naszego sklepu internetowego: