Aktualności

XII Dolnośląskie Forum Kobiet

14656416_10206621885095328_7488800964151022425_n

XII Dolnośląskie Forum Kobiet Od kreatywności do innowacji 13 października 2016 r., godz. 10.00 we Wrocławiu, przy ul. Zwycięskiej 4, w obiekcie hotelowym Agro Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Program: 9.00-9.45 Rejestracja uczestników 10.00-10.10 Uroczyste otwarcie – dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Marek Tarnacki, wystąpienia zaproszonych gości 10.10-10.30 Podsumowanie konkursu „Najaktywniejszy lider pracujący na rzecz społeczności wiejskiej” – Ewa Wróbel, DODR 10.30-10.50 Podsumowanie konkursu „Agroliga 2016” – Ryszard Targosz, DODR 10.50-11.00 Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich – Izabela Michniewicz DODR 11.00-11.40 Przenikanie innowacji na obszary wiejskie – jak rozwijać w sobie kreatywność – dr inż. Barbara Szczepańska 11.40-11.50 Grupa Kreatywnych – prezentacja stroi dolnośląskich 11.50-12.10 Przerwa kawowa 12.10-12.30 Nasza sieć współpracy – Innowacyjna Sudecka Zagroda Edukacyjna – Centrum Nauk o Ziemi na Wsi – dr Ewelina Rozpędowska 12.30-12.50 Moja własna serowarnia – Malwina Pasternak 12.50-13.10 Rościsławice słonecznikowa wieś – specjalizacja wsi sposobem na sukces – Martyna Ostaszewska, sołtys Rościsławic 13.10-13.40 AleBabki z solistką Karoliną Sokołowską – występ zespołu folklorystycznego 13.40-14.30 Poczęstunek Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz produktów regionalnych oraz punkty konsultacyjne.

slow CITY – naturalnie w wielkim mieście

14666129_1000673233376911_2915270865745920686_n

Miło nam poinformować, że kolejny raz pojawimy się z naszymi Serami Lutomierskimi na jesiennej edycji "Slow City - Naturalnie w wielkim mieście", która odbędzie się w dniach 14-16 października w samym centrum Wrocławia w Galerii Dominikańskiej. Odbędzie się bazar lokalnych, uczciwych i dobrych produktów. Odbędą się warsztaty prowadzone przez Slow Food Youth Wrocław. Więcej szczegółów znajdziecie tu -> <klik>

Warsztaty dla szkół specjalistycznych

W listopadzie 2015r. odbyła się wycieczka zawodoznawcza z serowarstwa do gospodarstwa rolno-hodowlanego Państwa Pasternak w Lutomierzu pod Srebrną Górą – „SERY LUTOMIERSKIE Z GÓR SOWICH”.
W warsztatach uczestniczyli uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy z Technikum Nr 1 z klas o kierunkach - technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik analityk. Opiekunami były – pedagog szkoły Renata Pusz oraz nauczyciele teoretycznych i praktycznych przedmiotów zawodowych z zakresu technologii żywności- panie Janina Klecha-Urban i Dorota Jankowiak. Na warsztatach uczniowie zapoznali się z produkcją serów podpuszczkowych niedojrzewających. Zajęcia prowadzone były przez panie Stanisławę i Malwinę Pasternak. Jest to działalność prowadzona w systemie tzw. MLO – produkty Marginalne Lokalne Ograniczone - pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
Uczniowie podczas warsztatów przy pomocy Pań prowadzących samodzielnie wyrabiali sery smakowe z zawartością ziół i przypraw – czarnuszki, czosnku, czubrycy, pokrzywy, itp.

Sery Lutomierskie na festynie Dolnośląska Wieś Zaprasza

Dolnośląska Wieś ZapraszaJuż w niedzielę 29 maja w godzinach 12-18 po raz czwarty we Wrocławiu odbędzie się festyn Dolnośląska Wieś Zaprasza połączony z Ekologicznym Dniem Dziecka. Wydarzenie będzie miało miejsce na terenach wystawowych przy ulicy Zwycięskiej 4 i jest organizowane przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Impreza jest skierowana do mieszkańców aglomeracji wrocławskiej. Organizatorzy przewidują kiermasz produktów regionalnych i tradycyjnych, warsztaty rękodzielnictwa, występy ludowych zespołów artystycznych oraz atrakcje dla dzieci. "Podejmowanie działań promocyjnych dla dolnośląskich rolników i przedsiębiorców jest najlepszą formą wsparcia dla osób podejmujących działalność gospodarczą na obszarach wiejskich i przyczynia się do utrwalania tożsamości wielokulturowej społeczności Dolnego Śląska. Impreza promując ciekawe inicjatywy organizowane przez Lokalne Stowarzyszenia przyczynia się również do promocji rozwoju obszarów wiejskich i Regionu Dolnego Śląska. W tym roku impreza realizowana będzie przy udziale partnera, którym jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Qwsi obejmującego zasięgiem oddziaływania obszar siedmiu gmin powiatu ząbkowickiego: Bardo, Ciepłowody, Kamieniec Ząbkowicki, Stoszowice, Ząbkowice Śląskie, Ziębice, Złoty Stok. LGD Qwsi, jako partner Operacji odpowiada za promocję oraz nabór uczestników z obszaru działania, prezentujących inicjatywy gospodarcze, mających na celu poprawę jakości życia na obszarach wiejskich tego regionu." Oczywiście jak na takie wydarzenie przystało, nie zabraknie świeżych Serów Lutomierskich oraz pysznego masła i konfitur od Nas. Serdecznie zapraszamy!

Sery Lutomierskie na corocznym Jarmarku Wielkanocnym w Bardo

Jarmark WielkanocnyJARMARK WIELKANOCNY W BARDO odbędzie się w Niedzielę Palmową 20 marca 2016 roku. To już dziesiąta edycja tego wspaniałego wydarzenia. Na Jarmarku pojawią się również sery lutomierskie ze swoimi pysznymi wyrobami. Nie zabraknie naszych serów podpuszczkowych oraz sera typu ricotta. Warto odwiedzić Bardo, oprócz nas pojawią się również artyści rękodzielnicy oraz twórcy ludowi i zaprezentują swoją twórczość oraz wyroby. Jak zawsze na tego typu wydarzeniach nie zabraknie smacznego jedzenia - przyjadą wytwórcy tradycyjnej żywności. Więcej szczegółów i program dostępny na stronie bardo.pl.

ORGANIZATORZY: Gmina Bardo, Centrum Kultury i Biblioteka  w Bardzie, Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźnicy, Parafia NNMP w Bardzie, Klasztor Ojców Redemptorystów, Muzeum Sztuki Sakralnej w Bardzie

Sery Lutomierskie w czwartki we Wrocławiu przy CH Arena

sery
Drodzy klienci i miłośnicy naszych serów!Od kilku tygodni co tydzień w godzinach od 14.00 do 18.00 jesteśmy z naszymi świeżymi serami lutomierskimi prosto z Gór Sowich w drewnianym domku nr 2 przy Centrum Handlowym Arena. Zachęcamy do składania zamówień wysyłając e-mail z ilością i rodzajem serów na adres serylutomierskie (at) gmail.com. Sery odebrać można wtedy w czwartek przy CH Arena. Obecnie oferujemy naszym klientom:
  • Sery typu ricotta (zawartość tłuszczu ok. 20%)
  • Sery podpuszczkowe z dodatkami (czarnuszka, pokrzywa, kozieradka, żurawina, dynia, czosnek i inne)
  • Sery podpuszczkowe naturalne
  • Wiejskie masło
  CZWARTEK - WROCŁAW CENTRUM HANDLOWE ARENA UL. KOMANDORSKA 66 DREWNIANY DOMEK NR 2 NA ZEWNĄTRZ CENTRUM 14.00-18.00   Możecie ten zamówić nasze sery poprzez platformę LOKALNY ROLNIK, zapisując się do wybranej grupy zakupowej i odbierając je w wybranym przez Państwa punkcie.

O serowarni

Moja serowarnia pozyskuje mleko krowie najwyższej jakości od sprawdzonych, lokalnych producentów - rolników z wieloletnim doświadczeniem. Wytwarzamy sery w skład których wchodzą wyłącznie naturalne produkty: niepasteryzowane i pasteryzowane mleko krowie, podpuszczka mikrobiologiczna, sól niejodowana, zioła. Specjalizujemy się w produkcji dwóch typów sera: sera podpuszczkowego młodego, niedojrzewającego oraz rzadko produkowanego w Polsce sera typu Ricotta. Sery podpuszczkowe to sery miękkie, łatwe w krojeniu, słone, „mokre”, o nie ostrym zapachu, z posmakiem dodanego zioła (np. czarnuszki, kozieradki, czosnku, bazylii, orzecha, pokrzywy…). Coraz częściej można spotkać tego typu sery jednakże nasze są wyjątkowe, ale tajemnicy ich wyjątkowości nie zdradzimy ;) Ser ten idealny jest do sałatek, kanapek, przekąsek ciepłych oraz zimnych, można go grillować. Są doskonałym uzupełnieniem różnych zapiekanek, zup, omletów i sufletów. Wyróżniamy się produkcją sera typu ricotta, który pozyskiwany jest z serwatki. Serek o konsystencji gładkiej, do smarowania, jest bardzo delikatny, puszysty, lekko słodki, o zawartości ok 20% tłuszczu. Ricotta to serek świetny do deserów, serników, farszów naleśnikowych, sałatek i do smarowania chleba zamiast masła. Ricottę można podawać zarówno z miodem albo na ostro z ziołami.