Zapraszamy do zapisów na Warsztaty Warzenia Sera na Wesoło – 661 783 435.
Warsztaty organizowane są codziennie, z dwudniowym wyprzedzeniem dla osób indywidualnych i dwutygodniowym dla grup zorganizowanych.
To wspaniały pomysł na aktywne spędzenie czasu dla turystów, rodzin z dziećmi, grup zorganizowanych czy też, po prostu, miłośników sera.
Zadzwoń, umów się – nauczymy Cię warzyć własny ser!

O naszych Warsztatach warto poczytać na stronie lokalnej fundacji Dolnośląski Warsztat:
TUTAJ

Warsztaty serowarskie

Przydomowa serowarnia w Lutomierzu zaprasza dzieci, młodzież oraz miłośników serów do udziału w warsztatach warzenia sera na wesoło. Serowarnia znajduje się na terenie gospodarstwa rolnego położonego w malowniczym terenie u stóp Gór Sowich.

Zabawa i edukacja w jednym!

Uczestnicy wszystkimi zmysłami poznają pracę w serowarni, czują mleko, dotykają ziarno serowarskie, smakują wyrobów mlecznych, słyszą jak wyją krowy!

Odpowiadamy na pytania: Jak powstaje dobry ser? Z czego wytwarza się masło? Co to jest maślanka?

Na uczestników warsztatów czeka także spacer rolnika po gospodarstwie oraz pyszny poczęstunek – śniadanie u rolnika: sery, masło, maślanka, pieczywo lokalne, sezonowe owoce, pasztet sojowy, ciasto/ciastka, ziołowe herbaty…

“WARSZTATACH WARZENIA SERA NA WESOŁO” składają się z III głównych części:

 

I. Zapoznanie się z pracą w serowarni. Warzenie sera.

 

Uczestnicy otrzymują odpowiednią czystą odzież ochronna, zostają poinstruowani o zasadach zachowania higieny pracy. Wspólnie rozpoczynamy proces przygotowania mleka, kroimy skrzep, odciągamy ręcznie serwatkę. Każdy z uczestników otrzymuje swoją formę, wybiera zioła i wyrabia ser.

II. Degustacja wyrobów (nie tylko mlecznych).

 

Dajemy możliwość spróbowania wszystkich naszych wyrobów: serów podpuszczkowych z czarnuszka, kozieradka, czosnkiem, innymi ziołami, masła, maślanki, surowego mleka oraz powideł, syropów, przetworów z domowej spiżarni.

III. Zwiedzanie gospodarstwa, czyli wejście do obory, stajni, stodoły

Przejście do pomieszczeń gospodarczych oraz wyjście na zagrodę, skad roztacza się cudowna panorama Gór Sowich oraz Bardzkich. W stadzie są zarówno małe cielaki jak i duże byki (największy waży ok. 800kg) oraz krowy – wszystkie zwierzęta można z bliska zobaczyć.

ZAPRASZAMY

Ofertę kierujemy do dzieci i młodzieży oraz dorosłych.
Zapraszamy grupy szkolne, turystów, rodziny z dziećmi oraz amatorów serów, którzy będą mieli okazję zobaczyć jak powstaje dobry ser. Zapraszamy także młodych ludzi szkolących się w zawodach związanych z gastronomią: technologów żywienia, kucharzy, hotelarzy, kelnerów…

Maksymalna ilość uczestników to 50 osób. Zapraszamy także gości indywidualnych.

Warsztaty serowarskie codziennie z tygodniowym wyprzedzeniem.

Cena: 60 zł za osobę, dzieci do lat 4 – bezpłatnie, możliwość zakupu obiadu od 15 zł, w przypadku grup szkolnych i przedszkolnych cena podlega negocjacji.

W ofercie m.in. udostępnienie grilla, zupa lub pełny zestaw obiadowy (także wegetariański).

https://i0.wp.com/u-gazdy.pl/wp-content/uploads/2017/09/logo_zagroda-297x300.png?resize=139%2C140&ssl=1

* Nasza Zagroda Edukacyjna Pasternak przynależy do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych *

Ogólnopolska Sieć Zagród Edukacyjnych jest prowadzona przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie. Sieć służy upowszechnieniu idei edukacji w gospodarstwie rolnym oraz promocji działalności gospodarstw edukacyjnych.

Celem działania sieci jest:

1. Podniesienie prestiżu zawodu rolnika i upowszechnienie  wiedzy na temat pochodzenia żywności,

2. Różnicowanie pozarolniczej działalności na obszarach wiejskich,

3. Zachowanie dziedzictwa kulturowego wsi.

Więcej informacji na ten temat tutaj.

* Galeria *

Zapraszamy do zapoznania się z galerią zdjęć z naszych warsztatów:

Odwiedzili nas

Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii im. UNICEF

Z wizytą w serowarni

https://i0.wp.com/owiesno.com/wp-content/uploads/2016/04/WP_20160426_10_20_16_Pro-580x400.jpg?resize=580%2C400&ssl=1

We wtorek 26 kwietnia członkowie naszego stowarzyszenia „Razem dla wsi” na zaproszenie właścicieli przydomowej serowarni w Lutomierzu odwiedzili to wyjątkowe miejsce. Na Dzień Dobry przywitała nas niezwykle serdeczna, ciepła, otwarta i pełna humoru właścicielka p. Stanisława Pasternak, rodowita owieśnianka wraz ze swoją córką Malwiną. Spotkania zaczęliśmy od degustacji przepysznych SERÓW LUTOMIERSKICH Z GÓR SOWICH. Czytaj dalej..